"JESTEM" - XXII Spotkanie Młodych Lednica 2000

To już 22 spotkanie, które odbyło się na Polach Lednickich (niedaleko Poznania), na którym zgromadziła się młodzież z całego kraju i zagranicy. Inicjatorem tych spotkań był Dominikan o. Jan Góra, który po śmierci 21 grudnia 2015 roku został pochowany na Polach Lednickich u stóp głazu z popiersiem św. Jana Pawła II. Co roku to miejsce przyciąga rzesze ludzi, bo Lednica to nie tylko spotkanie młodzieży, a także malucha, seniorów, motocyklistów i innych. Tegorocznym hasłem spotkania było słowo JESTEM - które oznacza odpowiedź na spotkanie z żywym Bogiem w spojrzeniu. Uczestnicy spotkania otrzymali zwierciło prawdziwego spojrzenia, w którym mogli zobaczyć siebie oraz wygrawerowany wizerunek Jezusa. Spojrzenie Jezusa nawiązuje do słów proroka Izajasza, "Ponieważ drogi JESTEŚ w moich oczach, nabrałeś wartości i Ja cię miłuję, przeto daję ludzi za ciebie i narody za życie twoje"(Iz 43,4).

Spotkania Lednickie obfitują także w tańce, śpiewy, symbole oraz wiele gestów, jednym z nich było wzajemne obmywanie sobie nóg, które miało być gestem wzajemności, miłości i miłosierdzia do drugiego człowiek. Gest ten nie różnił się niczym od tego, który widzimy w wielki czwartek w kościele, a który jest nawiązaniem do ewangelii św. Jana 13, 12-20. Podczas tegorocznego spotkania swoje JESTEM wypowiedział także prezydent Rzeczypospolitej Polskiej pan Andrzej Duda, który nawoływał do kontynuowania tradycji chrześcijańskiej. Na zakończenie spotkania uczestnicy dokonali wyboru Jezusa Chrystusa na swojego Pana i Zbawiciela i o 00.00 przeszli przez bramę III Tysiąclecia w kształcie ryby. Kolejne spotkanie odbędzie się 1 czerwca 2019 r. na które serdecznie zapraszamy. Dawid